Община Бургас стартира няколко профилактични програми. Тяхната цел е за всяка възрастова група в детската градина и в училище да има спефицична скринингова програма.

„Първи ще са очните прегледи за децата от 6-годишна възраст. Закупихме апарат, който обследва „мързеливо око” и с помощта на всички очни клиники в Бургас ще изследваме децата от градините и училищата. Тези, които имат проблеми, после ще бъдат насочени за консултация със специалист и за коригиращи зрението средства. Следващата програма, която ще стартираме след няколко дни, е програмата за гръбначни изкривявания”, заяви за БургасИНФО зам.-кметът по образование и здравеопазване в община Бургас Йорданка Ананиева.

В момента в Медицинския факултет се провежда обучение на общинските специалисти в училищата.

„Програмата за гръбначни изкривявания ще е насочена към учениците в VI клас. Тя също е много важна и там, където се диагностицират проблеми, децата ще бъдат насочени към ортопед, лечебна физкултура и гимнастика. А за децата от начален курс е предвиден специален комплекс от упражнения, които могат да се правят в часа на класа. Очните прегледи и тези за гръбначни изкривявания са двете програми, които сме предвидили до края на тази година”, заяви Ананиева.

Следващите са свързани със затлъстяването и плоскостъпието. Те ще започнат в началото на идната календарна година.

„Със затлъстяването са свързани проблемите със захарния диабет, които също ще коментираме, и различните съпътстващи заболявания. Ще застъпим всякакви аномалии в храненето. Мислим за програми, които са свързани с алергиите, с астмата и проблемите на дишането. Към всяка възрастова група ще насочим различни програми, така че детето, като се движи по различните образователни степени и класове, да знае какви профилактични кампании, осигурени от Община Бургас, има”, допълни зам.-кметът по здравеопазване.

В последствие Общината ще стартира програми за по-възрастното население. Една от тях ще е за глаукомата, която засяга в голяма степен хората в третата възраст.

Всички прегледи ще се осъществяват съвемстно с бургаските лекари.