Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол беше приета единодушно от Общинския съвет.

Предложението бе направено от кмета на община Созопол, като новата наредба ще действа в периода от 15 май до 15 септември.

От дълго време обмисляме различни варианти за регулиране на движението в града през летния сезон, заяви по време на сесията кметът Панайот Рейзи. Вие сами знаете, че този процес минава през различни етапи, но крайната цел е да създадем ред в града, като регулираме трафика и паркирането, за да осигурим едно по- спокойно лято както за туристите, така и за нашите съграждани, допълни кметът.

Наредбата е само начало на процеса и все още не е ясно какъв ще бъде финансовия резултат от въвеждането на платени зони, заяви Рейзи в отговор на въпрос на общински съветник, като подчерта, че основната задача е да се регулира движението през натоварения летен сезон. Предстои екип от общинска администрация да посети град Банско през месец януари, за да черпи опит от своите колеги на място. Самата Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол е взаимствана от Банско, където вече няколко години е въведен този ред през зимния сезон. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби

Изпълнението на Наредбата и правилата за Синя зона и платените зони ще бъде обезпечено от община Созопол, която ще назначи за сезона служители, които да упражняват контрол. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби ще бъде възложена на фирмата с репатриращия автомобил. Нерегламентиранато премахване на поставените скоби на автомобила- нарушител, води след себе си глоба до 150 лв. Това бяха отговорите на част от въпросите, които зададоха общинските съветници по време на обсъждането на Наредбата за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол.

В хода на прилагане на новата наредба, вероятно ще възникнат още различни казуси, които в края на летния сезон, ние като общинска администрация ще обобщим и ще представим пред вас, за да намерят място в наредбата, заяви кметът Панайот Рейзи. Той подчерта, че най- важното е да се регулира движението в Стария град, защото заради спецификата на неговите улици,прилагането на познати вече варианти не е подходящо. „ Старият град е уникален сам по себе си и намирането на решения за облекчаване на трафика е много трудно. Затова апелирам към всички общински съветници, да споделят свои предложения и да подскажат едно адекватно и съвременно решение на казуса с движението и паркирането в Стария град, апелира кметът.