Битката за местата в Общинската избирателна комисия в Созопол стигна до съда. Центарлната избирателна комисия назначи състава й със свое решение от края на август, но непосредствено преди почивните дни той е от отменен от Върховния административен съд.

Жалбата срешу решението на ЦИК до съда е от Политическа партия „Християндемократическа партия на България“. В нея се излагат доводи за незаконосъобразност, тъй като по време на консултациите за назначаване на Общинска избирателна комисия, проведени изпълняващия длъжността кмет на община Созопол е постигнато съгласие за състава й, като в него са включени предложените от ПП „Християндемократическа партия на България“ свободни четири позиции за членове. Поради това Централната избирателна комисия е следвало да назначи ОИК по предложението на кмета на общината така, както е направено. „В случая счита, че Централната избирателна комисия е излязла извън правомощията си като е пререшила състава на ОИК и допуснала промяната му с предложените за членове от Коалиция „БСП за България“ която не е участвала в консултациите.“, се казва в жалбата.

„Видно от протокола на проведените на 19.08. 2019 г. консултации при кмета на община Созопол са участвали представители на политически партии и коалиции, които имат парламентарно представителство, както и коалиция която има член в Европейския парламент. При проведените консултации е участвала и ПП „Християндемократическа партия на България“, която не е парламентарно представена. Постигнато е съгласие между участниците в консултациите за състав от 13 членове и относно ръководството на Общинската избирателна комисия в община Созопол, като четирите места на които има право неучаствалата в консултациите коалиция „БСП за България“ са попълнени с предложените за членове от ПП „Християндемократическа партия на България“. Протоколът от това заседание е подписан без особени мнения и възражения“, посочва съдът.

Със своето решение ВАС отменя по жалба, подадена от Християндемократическа партия на България“, против решение на Централната избирателна комисия за назначаване на Общинска избирателна комисия в Созопол и връща преписката на за назначаване на ОИК при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона.