Добра инициатива със светла цел – поставяне на Кръст като духовен символ в Приморско, заприлича на неясна политическа кампания два месеца преди започването на официалната кампания за местните избори. Инициаторът на идеята е Ваня Андонова – лидер на ВМРО в морската община и едно от лицата, спрягани като кандидат за кмет за вота през октомври. За нея обаче се оказа, че не само няма никакви конкретни параметри, но дори и обявената дарителска сметка не е тази, която е посочена. Никъде в подадените от Андонова документи няма ясна визия къде и какво точно трябва да се направи, така че да се стигне до реализация на идеята.

Всъщност всичко започва с искане, отправено от Андонова до Община Приморско, в което тя зявява за поетата инициатива. „Каня всеки човек и бизнес обществото в Общината да се включи с дарение или друг вид помощ за изграждането и поставянето му. Необходимостта от съдейстие от страна на администрацията на Общината във връзка с уреждане и придвижване на разрешение за обособяване и посочване на място за въстановяване на Кръста от същата, е важен фактор в наташъното развитие на инициативата.“, се казва в него. В искането се посочва още, че ще бъде предоставена дарителска сметка. Никъде обаче не са упоменати нито как ще изглежда проекта за Кръста, нито какви ще бъдат техническите му параметри, нито пък колко ще струват самият символ и неговото поставяне.

По-късно в подадено удостоверение Андонова посочва коя е дарителската сметка и подчертава, че неин титуляр е Туристическа камара Приморско, чийто редови член е тя. През това време общинската администрация се задейства, за да придвижи документите към Общински съвет, където се вземат решенията за участие в подобни инициативи и който се разпорежда със средства. Във връзка с това кметът Германов отправя искане към Туристическата камара в Приморско да бъде предоставен документ от тяхно заседание, на който са били взети решения за разкриване на благотворителна банкова сметка. В документа е подчертано, че то е с цел окомплектоване на преписката, образувана по искането от Ваня Андонова.

Полученият обратно отговор на Туристическата камара до общинска администрация тотално се разминава с удостоверението, подадено от Андонова. „За целите на сдружението е открита разплащателна банкова сметка. Писмена молба към УС на сдружението за ползване на банкови сметки не е постъпвала и такова решение не е вземано. ТК Приморско няма разкрита благотворителна банкова сметка. При положение, че постъпи такава молба и има решение на Община Приморско, където да има яснота за рализацията на това начинание, УС на ТК Приморско ще вземе решение за подкрепата и набирането на средствата“, се казва в документа, който е от 22-ри август 2019 година.

Вместо да бъдат изчистени всички неясноти, пропуски и липси в каузата, която би могла да придобие сериозна обществена подкрепа, без значение от политическите пристрастия, Андонова директно нападна общинската администрация и кмета Германов в пространно обръщение в публичния си профил в социалните мрежи.

Всъщност проверка на БургасИНФО показа, че документите, подадени в Община Приморско от Ваня Андонова, ще бъдат придвижени по надлежен ред за разглеждане в Общинския съвет, където им е мястото.