Транспортните разходи на общински служители, които не са от Созопол, както и заделените, но неусвоени 100 хил. лева за подмяна на осветлението в града, станаха повод на опозиционера от БСП Тодор Дамянов да разбуни мирната атмосфера в местния парламент по време на днешната му сесия. Дамянов зададе въпрос защо се плащат разходите на външни хора, забравил очевидно, че и съпартийката му Виолета Арабаджиева, която е от село Зидарово, е общински съветник, който също получава средства за тази цел. Питането му беше по повод внесено предложение за допълване на утвърдения списък с лицата, които имат право на транспортни разходи.

„Като назначим някой нов служител е нормално да се поемат тези средства. Този съответен кадър не е дошъл тук заради мен, а заради работата, да помага на общината, защото ние сме нямали такъв специалист“, коментира кметът Панайот Рейзи. Той обяви, че в общината има банка кадри, която първо се проверява, когато има необходимост от даден специалист и чак тогава се търси човек отвън. От общинската администрация уточниха, че след хората, които пътуват, за да работят в Созопол, има и много учители.


В тези въпроси виждам само популизъм, нямам нищо против градивната критика, каза кметът Панайот Рейзи

Промени в разходната част на бюджета също станаха причина Дамянов да отправи поредното си питане. „Виждам, че остават 100 хил. лева, предназначени за подмяната на осветлението, а къде отиват?“, пита той. От администрацията поясниха, че проектът за тази цел не е все още класиран и средствата, заделени за него, се пренасочват към разплащане на неразплатени сметки. „Тези 100 хил. лева, които бяха за осветление, не сме ги изхарчили, но това не са пари от едно чекмедже в друго. Преразпределяме ги за неразплатени сметки“, отговори кметът Рейзи.

С въпросите си Дамянов днес се опита да замести не особено успешно основният опозиционер Тихомир Янакиев, който отсъстваше по лични причини.

„В тези въпроси не виждам нищо градивно. Аз, когато кажа някоя остра дума, тя не е защото ме критикуват, а защото виждам популизма. Миналата година, като приемахме бюджета, гласуваха против, а сега питат защо го реконструираме. В същото време като отидат да правят агитация по селата не казват, че са гласували по този начин и че реално с това са били против асфалтирането например в някое населено място“, коментира градоначалникът пред БургасИНФО.

В крайна сметка последната – 19-та сесия на Общинския съвет в Созопол за тази година,

приключи във ведра атмосфера и с празнично настроение.

Какви са основните акценти, които поставя кметът Панайот Рейзи за 2017-та – очаквайте в БургасИНФО