Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов очерта своята прозноза и надежди за предстоящия летен сезон в красивия морски град. Той е категоричен, че Созопол не трябва да губи очарованието си на град с малки, уютни хотели и ресторанти и да не се превръща в част от безличната картина на крайбрежието с големите еднотипни комплекси, в които за туриста няма значение в коя част на Черноморието ни се намира. Пинелов постави като основни въпроси, които интересуват туриста – чистотата, шума, реда за паркиране, сигурността.

„В Созопол и Черноморец е най-оживено и натоварено, има увеличение на паркоместата, но естествено – те са недостатъчни, тъй като през последните години масово хората идват с леки автомобили, докато преди това летуваха организирано, кацаха със самолети, превозваха ги с автобуси например. Паркоместата недостигат, въпреки нарасналия им брой. Има накъде да се работи в тази посока. Нормално е и хората да изискват повече и те го правят. На този етап възможностите са такива.

От общинска администрация са изградили две информационни табели на входа на Стария град, където ще се води отчет на автомобилите, които са влезли и паркоместата. Ако те бъдат заети – ще свети червено и не би трябвало да се допускат повече леки коли. Доколкото разбрахме на поседната ни среща с кмета и неговите служители, ще направят всичко максимално механизирано, за да няма намеса на човешки фактор. Това от една страна е добре, от друга – времето ще покаже дали ще е достатъчно. Синята зона си работи вече втора година. Има недостатъци, които и гости, и граждани са усетили и за които са сигнализирали. Надяваме се тази година да бъдат изчистени. Имало е случаи паркоматът да не издава бележки и не можеш да разбереш дали реално си платил. Доводите, че хартията е била мокра например, не звучат сериозно. Можело по всяко време да се направи отчет. Аз не мисля, че това е приятно за гостите. Това, което ни беше обяснено от директора на „Общинска собственост“ е, че тъй като сме сезонен обект за мобилните оператори, те не искали да сключат договор месечен, искали да е годишен. През останалите 8 месеца ще плащаме за нищо. Затова е измислено по този начин - да не е през мобилен оператор, което от една страна е добре, но от друга – е хубаво поне бележка да се дава.

Платеният абонамент, който е в самия град, пред домовете на хората, също е ангажирано и платено от хората.“, каза Георги Пинелов.

Както в повечето морски градчета има проблем с това, че хората си слагат ограничители пред домовете и това е всяко лято. В момента също има такива, въпреки че по наредба няма как да съществуват. Това създава неудобство, както между жителите на града, съседи, така и за гостите. При разходка в съседство със сградата на Общински съвет прави впечатление нововъведение, направено от съсед. Той е новодомец, направил е ремонт на къщата и си е сложи две метални стойки и метален кол. „Някой ще се спъне и ще се удари. То е като бариера. Опасно е.“, смята Пинелов. Още повече, че човекът си е платил паркомястото от 1 юни, но още не е тази дата.

По въпроса за сигурността, Пинелов каза, че очакванията командировани полицаи пак да подсилят силите на местните служители на реда от 1 юли. „На предстоящата сесия, тъй като ежегодно искаме и получаваме информация, както от началника на полицията, така и от кмета на общината, очакваме се обясни как ще се уреди този въпрос“, каза Пинелов.

Преди две седмици в Созопол се е състояла среща с бизнеса, на която се е коментирала ситуацията за лятото. „Бяха повдигнати основните въпроси, сред които и чистотата. Имаше проблем миналата година, тъй като има период на голямо струпване на туристи и предварително заявената схема за изнасяне на отпадъците е недостатъчна. Сега направиха предложение това да става по-често. Имаме уверение от сметопочистващата фирма, че ще увеличат от двукратно на трикратно събирането на боклука.

Проблем е и това, че се почиства центъра, а улиците към него не толкова. А през лятото туристът се разхожда навсякъде, не само в центъра. Имаме уверението, че ще се подобри качеството на предлаганата услуга“, каза още той.

„Не мога да направя точна прогноза какъв ще бъде предстоящия сезон, като имам предвид времето. Май месец е студен, много хора още пускат дори климатик. Очаква се добър сезон, ако е като предходния – добре. Макар че миналият сезон беше по-слаб от предната година. По време на Ковид ситуацията дойдоха много българи, които са най-добрите клиенти. Руснаците сега ги няма, дори се коментира, че започват да си продават имуществото, което имат по комплексите, което не е много добре. Собственици на семейни хотели са с очаквания за добър сезон по отношение на местата на настаняване. А по отношение на другия бизнес това зависи от вида на туристите – дали са платежоспособни, защото няма как цените да не се отразят. Всички цени на продуктите, на тока са поскъпнали, минималната работна заплата се вдигна. Това няма как да не се отрази и на цените тук. Миналата година на голяма част от услугите цените не бяха вдигнати, дори да са били по-високи, са били минимално завишени. Докато сега вече няма накъде. Созопол не бива да си губи чара с малките заведения от преди, както е в Италия. Не бива да губим уюта.“, категоричен е Пинелов.