Опозицията в Царево се въздържа и не подкрепи отчета на бюджета за 2020 година, заради цифрите от туристическа такса. Изпълнението на бюджета, отчетът на сметките за средствата от Европейския съюз и отчетът по общинския дълг на община Царево към 31.12.2020 година бяха дебатирани на последната сесия на местния парламент, като бяха приети от мнозинството от ГЕРБ.

Ясно се вижда, че от туристическата такса цифрите са надолу, независимо от това, че кметът Лапчев обявяваше, че 2020 година е много добре от страна на туристическия продукт и последващите туристически приходи. Единственото, което се вижда като завишиване е от продажба на имоти. Това донякъде е добре, защото продължава да се завишава интересът към община Царево и се купуват имоти на нейната територия. Но това, което се вижда от тези неизпълнени 25%, ако това е тенденция, е, че администрацията някъде не сработва инструментите, за да могат да се съберат тези прогнозни стойности от туристическа такса, които са много важни.“, каза представителят на БСП Димитър Гочев, който е част от опозицията в Общинския съвет. Тези поставени въпроси нямаше как да получат отговор, тъй като от заседанието отсъстваше по уважителна причина кметът Георги Лапчев, който в момента е с Ковид и е под карантина.

Миналата година, когато приемахме бюджета, кметът Лапчев го нарече „Бюджет на баланса“. Ние не бяхме съгласни с така подадените числа и му поставихме наше название - „Бюджет на фантазията“. Това, което виждаме в момента е, че бюджетът не е изпълнен с 25%. През август миналата година кметът коментираше, че има 25% ръст на туризма, имаше статии, интервюта от негова страна по темата. Сега, когато дойдоха числата, виждаме, че точно 25% сме на минус. Тогава искахме информация, но така или иначе той на нас информация не ни се предоставя“, каза общинският съветник и един от двигателите на опозицията Емил Пейчев.

Обяснението на мнозинството за разминаването в цифрите беше, че през миналата година големите хотели бяха празни, а именно те били основният източник на туристически данък.

Проблемът е в това, че кметът тръбеше, че има ръст на туризма 25%. Тогава сезонът беше добър, но къс. Никой не иска служители на общината да тормозят хората по квартирите. В рамките на бюджета бяха заложени 600 хил. , а са събрани половината.“, каза Пейчев.

Той подчерта, че е фрапиращо и перото за даренията на Общината. „ В годините се завишава това перо. В момента е на 180 хил. лева, което според мен е малко странно. Исках да попитам кмета, какъв е мотивът на тези хора да даряват и какво се случва с тези пари. Ясно е, че те се харчат. За да има такива дарители, има някакъв натиск от тези хора. В началото на летния сезон кметът беше инициирал среща с представители на къмпинг в нашата община. Аз също присъствах на нея. Той каза много истини. Тогава кметът изказа мнение и се обоснова добре защо се събират тези пари, но смятам, че това не е от най-законните начини“, каза още Пейчев.