Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ лекари не трябва да се занимават с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт.

Това заяви професор Тодор Кантарджиев в ефира на новото предаване на Мая Костадинова по БНТ "Говори сега".

"Не смятам да занимавам хората с това. Мисля, че малцина българи се интересуват от това. Отклонявам поканите. Аз съм си лекар, докато мога", добави той.

Продължавайки да коментира въпроса, дали ще участва в политиката и възможността да оглави нечия листа на предстоящите избори 2 в 1, Кантарджиев каза още: "Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал.

Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници.

Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал - нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно".

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората - на ваксъри - антиваксъури.

"Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората", добави Кантарджиев.

Коментирайки отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември в САЩ и начина, по който американският народ се е обединил след тях, професорът каза: "Тази нация е ръководена от мъдри хора. Спомням си какъв ужас изживяха обикновените американци.

Разговарях с хора, които бяха в Америка, това беше изпитание за здравината на тази нация, но най-отпред бяха най-умните хора".

По думите му, след терористичните актове САЩ са приели "патриотични закони, които са много по-тежки от убоцкването и носенето на маска, не дай си боже". "Когато има трудни временна, всички трябва да сме единни, а в България е много лесно да подготвиш една малка креслива групичка от тролове и нещата се объркват. А можеше тази есен да сме по-спокойни, поне за децата в училище", каза той, визирайки антиваксърската пропаганда, новата вълна на К-19 и факта, че най-новия щам, който бушува в страната ни, е много по-опасен за децата.


По думите на бившия член на НОЩ ковид беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения.

"Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа.

Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност. представяте ли си и ако болните бяха много", каза той.

По думите му, сега имаме стациониране на болните 1600-1700. "Но виждате ли колко са умрелите. Вчера бяха 50. Много са. Въпреки, че бяхме критикувани за смъртността от служебното правителство", добави Кантарджиев.

Професорът обясни, че броят на тези на командно дишане е малко по висок от броя на новите случи. "Затова трябва да се направи нещо, хората които са си купили антигенни тестове, да бъдат регистрирани. Имам чувството, че хора си купуват тестове, виждат, че са болни и се скриват.

Всеки, който е с положителен тест трябва да е карантиниран. Хората не трябва да правят грешката да чакат да им мине. Защото минава на много, но има хора които се влошават и имат нужда от интензивни грижи и интубация", каза той.

Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. "Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родена в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха", обясни той.

"С уволнението ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България", разкри още бившият член на НОЩ.

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.

"С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен", каза той.