Учени от Института по биокибернетика и биомедицинско инженерство на Полската академия на науките са разработили устройство, което позволява независима вентилация на двама пациенти едновременно с помощта на един респиратор, предава агенция TACC, цитирана от „Фокус“.
"В Института за технология и медицинско оборудване в Забже започва производството на уникални респиратори, които могат да свързват двама пациенти едновременно", информира министърът на науката на Полша Ярослав Говин в „Туитър“.

В контекста на разпространението на нов тип коронавирус, който при пациенти с придружаващи заболявания води до бързото развитие на двустранна пневмония и необходимостта от свързване с дихателен апарат, този метод на полските учени може да спаси много животи. Очаква се първите 100 образци от това устройство да се появят през следващите три седмици.

Новото устройство се нарича Ventil. Както отбелязаха създателите му, „дизайнът на устройството ви позволява независимо да коригирате основните параметри на механичната вентилация на двама пациенти“.

В Полша броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция достигна 425. Петима души са починали. Според последните данни 898 пациенти са хоспитализирани със съмнение за инфекция. Около 47 хиляди са в домашна карантина поради контакт със заразените. През последните дни над 62 хиляди са изпратени в домашна карантина след завръщането си от чужбина, над 53 хиляди души са под епидемиологично наблюдение.