Редовната употреба на пастата за зъби е вредна за здравето заради включена в нея съставка, унищожаваща полезната чревна флора на човешкия организъм, пише в. "Дейли мирър", предаде БТА.

Става дума за химическото съединение триклозан, което се използва като антимикробна и антигъбична компонента в пастата за зъби. Той е широко употребяван също в състава на тоалетните сапуни, дезодорантите, водата за уста и др. Триклозанът се абсорбира както от стомашно чревния тракт, така и през кожата. В крайна сметка той се изхвърля от организма чрез урината.

Но по своя път съставката предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава "добрите бактерии". А това води до заболявания от рода на диабета, сърдечносъдовите болести, артрит и разстройства на храненето.

Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки и тяхната реакция на триклозана. Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.