За никого не са тайна полезните свойства на нара. Но проведено наскоро изследване изтъква способността на този плод да предотвратява когнитивните нарушения (те непременно съпътстват стареенето), но и също така стимулират възстановяването на мозъка след прекаран инсулт. Най-вероятно защото в нара се съдържат полифеноли - биомолекули, които защитават растението от ултравиолетовото облъчване. Много други плодове и зеленчуци съдържат полифеноли. За да откриете тези органични и много полезни лечебни вещества, избирайте плодове, наситени на вкус и цвят. Например грозде, черна боровинка, целина, мента, карамфил и др. Обработените продукти също съдържат полифеноли, но наличието на хранителни добавки в тях и различните химически примеси могат да провокират повече вреда, отколкото полза в дългосрочна перспектива.

Новите изследвания, проведени от учени от два престижни университета, проучили ефекта на полифенолите в нара върху главния мозък. Целта на изследването била да открие промените в когнитивните функции и физическото състояние като цяло. В крайна сметка доказали, че плодчетата на нара съществено подобряват работата на главния мозък, както и физическото възстановяване като цяло. Тези наблюдения свидетелстват за ползата от употребата на наровите плодчета както за физическото, така и за умственото здраве.

Ето още няколко полезни свойства от плодовете на нара:

• Защита на клетките от увреждания. Полифенолите са един от най-мощните антиоксиданти. Те защитават човека от окислителните процеси, които увреждат клетките, а оттам и тъканите, от които се състоят органите.

• Подобрява храносмилането. Антиоксидантите, съдържащи се в нара, притежават противовъзпалителни свойства, което позволява да се поддържа здравето и добрата перисталтика на червата.

• Облекчава симптомите на артрита. Противовъзпалителните свойства на този плод го правят полезен за хората, страдащи от артрит.

• Предотвратява сърдечносъдови заболявания. Изследвания показват, че сокът от нар помага да се запази еластичността на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвоснабдяването и понижавайки кръвното налягане. А по този начин се понижава рискът от сърдечносъдови заболявания.

• Активизира хормоните. Маслата, съдържащи се в костилките на нара, отлично възстановяват хормоналния баланс в организма, затова яжте нарови семки, особено в случай на болезнени менструации, а също и при прояви на климакса.

• Природен инсулин. Употребявайки само по половин чаена лъжичка сок от нар по 4 пъти на ден преди ядене, можете съществено да намалите нивото на захар в кръвта.

• Повишава хемоглобина. Отдавна този плод е известен като най-доброто средство против анемия. Достатъчно е страдащите от нея да уотребяват разреден сок от нар - по половин чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене в продължение на 2 месеца.

• Дезинфекцира устата и гърлото. При ангина, фарингит, а също и при стоматит е полезно да изплаквате гърлото и устната кухина с водна отвара от кората на нара или със сок от нар. Дъбилните вещества снемат болката, а органичните киселини унищожават инфекцията.

• Понижава кръвното налягане. Плодчетата от нара са истинска находка за хипертониците, тъй като много меко понижават артериалното налягане, без да оказват странични ефекти. А ципата, изсушена и добавена към чая, успокоява нервната система, избавяйки от тревогата и подобрява съня.

• Отлично козметично средство. Леко запечете кората на плода, стрийте го на прах и го смесете със зехтин - отлично средство против мазна кожа, пъпки или гнойни обриви. А прах от изсушена кора може ефективно да лекува изгаряния и ранички.

• Снема възпалението. Отвара от кората на нар е много полезна при различни възпалителни заболявания - на бъбреците, на черния дроб, ушите и очите, на ставите, на половите органи. Приготвя се така: 2 чаени лъжички смляна кора се залива с чаша гореща вода, след това сместа ври на водна баня 30 минути, прецежда се, отцежда се и се разрежда с преварена вода. Приема се по 50 г, 2-3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

• Мощно средство против глисти. Сложете 40-50 г смляна кора от нар в 400 мл студена вода като сместа престои 6 часа, а след това се сложи на бавен огън, докато се изпари половината течност. Останалата отвара се прецежда и се изпива в продължение на един час на малки порции. След час изпийте едно слабително, а след 4-5 часа си направете клизма.

• Ефективно средство против диария. За възрастните се препоръчва да приемат по щипка изсушена смляна кора от нар 3 пъти на ден след ядене, на децата е достатъчно да давате прясно изцеден сок от нар, разреден наполовина с вода. В случай на инфекциозна диария полифенолите, съдържащи се в кората на нара, ефективно намаляват количеството дизентерийни бацили и други причинители.