Революционни резултати били получени в наскоро проведено голямо международно изследване. То продължило 7 години, като учените анализирали данните за начина на хранене и здравето на 135 000 участници от 18 страни. Резултатите буквално преобърнали представите на диетолозите и нутрициолозите за здравословното хранене. Оказало се, че употребата на голямо количество мазнини, включително наситени (най-много ги има в мазното месо, кравето масло и пълномасленото мляко), въпреки традиционните представи не повишава, а понижава риска от смъртност!

Докато при хранене с голямо количество въглехидрати - точно обратното, рискът от смъртност расте. В рамките на изследването участниците попълвали специални анкети, в които посочвали своето хранително меню, а учените съпоставяли тези данни с честотата на развитие на сърдечносъдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт и честота на смъртност. Изследването потвърдило също така, че влечението към плодове, зеленчуци и бобови продукти осигурява профилактика на преждевременната смърт при условие, че консумираме тези полезни продукти 3 пъти на ден в количество от 375 до 500 грама.

Неочакван се оказал и фактът, че употребата на въглехидрати повишава риска от смъртност. Рискът при участниците, чиято храна била най-богата на въглехидрати, се оказал повишен с 30% в сравнение с тези, които употребявали по-малко въглехидрати. Но пък тези, които консумирали повече мазни ястия, при тях рискът от смъртност се понижавал с 23% в сравнение с онези, които ограничавали мазнините.

И сега най-удивителното: изследователите не открили взаимовръзка между употребата на мазнини (в т.ч. наситени) и риска от сърдечносъдови заболявания. С други думи, вечната “заплаха” за това, че увлечението по мазнити ястия е път към инфаркта, не се потвърдила! Още повече, било установено, че при хранене с големи количества наситени мазнини - краве масло и мазно месо се понижавал рискът от инсулт с 35%!

Базирайки се на това проучване, учените изследвали също така как количеството мазнини в ястията влияе на кръвното налягане и липидния профил на кръвта. Станало ясно, че:

• При замяната на наситените мазнини с въглехидрати - ако например замените сутрешния сандвич с краве масло със подсладено мюсли или булгурена каша, се влошава качеството на липидите в кръвта, което се отразява неблагоприятно на здравето;

• Замяната на наситени мазнини с ненаситени, т.е., ако вместо хляб с краве масло предпочетете салата със зехтин, се понижава “лошият” холестерол в кръвта, а това влияе положително на кръвното налягане. Едновременно с това обаче се понижава и “добрият” холестерол, който защитава нашите кръвоносни съдове от атеросклероза, предупреждават изследователите.

Като цяло авторите на научната разработка стигнали до извода, че ненаситените мазнини (т.е., растителните масла) оказват благоприятно въздействие на сърцето и съдовете, а наситените не са вредни, а по-скоро неутрални.

Ръководителят на екипа изследователи проф. Салим Юсуф от Университета “Макмастър” в Канада пояснил пред журналисти:

“Аз се надявам, че като узнаят за резултатите от нашата работа, повечето хора ще престанат да се чувстват виновни, когато употребяват мазна храна в умерени количества. Всички се страхуваме от наситените мазнини, но, както се оказва, нашите опасения са напразни. Тези мазнини могат да бъдат и полезни. Като цяло, съдържанието на мазнините може да съставлява 30% от общото дневно меню. Ако обаче количеството им превиши 40%, това може да се отрази зле на вашето здраве.

Също така не си струва да се напрягате, опитвайки се да изядете на всяка цена пет и повече порции плодове или зеленчуци. Същата полза бихте имали от 3 или 4 порции.

И още два съвета искам да дам - откажете се от пушенето и не забравяйте за физическата активност. Тези два фактора са много важни за здравето”.

Експертът подчертава също така необходимостта от поддържане на нормално тегло. Желателно е в менюто да има и месо, и риба, и плодове и зеленчуци. Съвсем не е задължително да сте вегетарианци или да консумирате по-голямо количество растителна храна, подчертава професорът.

“На основата на резултатите от това най-ново изследване планираме да преразгледаме съвременните препоръки относно режима на хранене. - добавя един от авторите на изследването, д-р Машид Деган. - Нашите данни показват, че намаляването на наситените мазнини в храната и заместването им с въглехидрати ще повиши риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. А в същото време в действащите официално документи се дават препоръки за понижаване употребата на наситени и ненаситени мазнини. Но това означава само едно - тяхната замяна с въглехидрати. Изхождайки от резултатите, които получихме, такива действия не са оправдани от медицинска гледна точка”.