Българите доплащат най-много за здравеопазване въпреки здравните си осигуровки спрямо всички останали граждани на ЕС. Това заявиха представители на Световната банка по време на Национална кръгла маса на здравеопазването, предава Монитор.

48% плащат допълнително, въпреки че са изрядни осигурители, а в ЕС те са едва 15 %. Така се оказва, че всяка година в секторът от джоба на българина излизат за пряко доплащане на медицински услуги и медикаменти 2 млрд. лева. Заедно с бюджета за този сектор, който е около 2 млрд. лв. се оказва, че се наливат 4 млрд. лева.

Независимо от тази внушителна сума преживяемостта в нашата страна е най-ниска в ЕС – 74.7 г. при 86 години в ЕС. България се оказва, че е и с най-висок брой хоспитализации.

Повечето българи признават, че средствата в здравеопазването не са достатъчни, но само 6% са съгласни да внасят повече за здравно осигуряване. Това пък показва проучване на социологическа Агенция „Алфърисърч“. 44% от запитаните в анкета заявяват, че медицинската апаратура трябва да бъде обновена, 42% смятат, че болниците трябва да се обновят, 35% искат проследяване на ефекта от лечението, а 34% желаят нови лекарства.