Е, добре, пак не изпълнихме обещанието си за разумно излагане на слънцето и отново си устроихме едно щедро пържене, от което сега ще си търпим последствията. Зачервяване, сърбеж, болка, белене. А искахме просто малко тен...

Ако крайният резултат от слънчевите бани е далеч от търсения, то значи е време за спешни действия. Достатъчно вреда сме нанесли на кожата си, така че й дължим поне да се опитаме да поправим стореното. Ако не за друго, за да можем да се наспим една вечер както си трябва.

Кисело мляко

Все пак сме българи, нали?! А чужденците тепърва се открехват, че наричаният от тях млечен продукт йогурт помага при слънчеви изгаряния. Е, ние добре си знаем - който много е седял на слънце, вечерта с кофичката кисело мляко.

Е да, то става и за таратор, но облекчението, когато го нанесем върху кожата, ще е по-голямо.

Прясно мляко

Нанася се с кърпа върху кожата и създава филм, който успокоява раздразненията. Важно е млякото да е хладно, но не и студено.

Алое вера

Едно от онези мултифункционални растения. Няма как да отречем, че желето от вътрешността на листата му действа изцяло положително на кожата. Действа благоприятно и след събиране на тен без мярка.

Нанасяйки гел от алое върху тялото, не просто успокояваме раздразнението, но и хидратираме в дълбочина, което е много важно при изгаряне, за да не се обелим. На пазара има различни продукти с алое, но е най-добре да го използваме в чист вид или комбинирано с краставица.

Лавандула

Етеричното масло от това растение също е много ефикасно при слънчево изгаряне. То успокоява кожата и предотвратява беленето. Можем да си приготвим и спрей, който е по-лесен за нанасяне върху тялото, като добавим и дестилирана вода.

Чай

Торбичките от употребения чай можем да използваме за облекчаване на болката, сърбежите и зачервяванията по малки участъци от кожата. А отварата от няколко пакетчета черен чай, който е богат на танин, можем да нанесем върху цялото тяло с помощта на кърпа.

Спреят с пантенол е много подходящ за кожни изгаряния, както и за други повърхностни наранявания. Успокоява зачервената и сърбяща кожа и хидратира в дълбочина.

Пяна за бръснене

Но с ментол. Можем спокойно да я нанесем да целия гръб например и да оставим да подейства половин - един час, след което изплакваме, пише Pinterest.

Хидратация

Не само външна, но и вътрешна. Когато сме прекалили със слънцето, трябва да си набавяме повече вода на ден, за да помогнем на кожата да се регенерира. /life4style.bg