Инфарктът най-често се среща при хора след 45-годишна възраст. Но това не значи, че не може да удари млади хора.

Какво през лятото се оказва толкова опасно за сърцето, че може да застрашни до такава степен здравето?

Лекарите съветват да избягвате ситуации, които могат да навредят на миокарда.

Ето основните заплахи за възникване на сърдечен удар през лятото:

1. Футбол

В този период от годината феновете на футбола трябва да бъдат по-внимателни от всякога. Изследванията, проведени в Бразилия през последните няколко десетилетия, показаха, че пикът на сърдечни атаки сред феновете е именно лятото.

На най-пламенните фенове се препоръчва да пият преди мача 1-2 таблетки аспирин, защото разтваря кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

2. Грип

Въпреки факта, че грипът се счита за болест на студените сезони, е възможно вирусът да се хване през лятото. И това е много опасно за сърцето! Експертите твърдят, че това заболяване е особено вредно за сърцето през лятото: Рискът от сърдечен удар се увеличава с 4 пъти.

Най-опасният период за сърцето е първите 2 седмици след заболяването.

3. Понеделник

Да, не се заблуждавахме! Проучванията показват, че началото на седмицата е лошо за здравето. Най-често сърдечните атаки се появяват в понеделник. Експертите казват, че това се дължи на факта, че след почивката идват работните дни. Такова рязко напрежение наистина вреди на сърцето. Опитайте се да започнете вашата работна седмица спокойно.

4. Остра температурна промяна

Ако човек има сърдечни проблеми, тогава той трябва да избягва резки температурни промени. За миокарда това ще бъде изключително опасно. Освен това физическият труд при студено време също вреди на сърцето.

5. Смърт на близък

Ако е починал близък човек, в рамките на една седмица има риск от сърдечен удар./ Zdrave.to