Грипът гълта по около 100 лв. на седмица, съобщава днес в. „Телеграф“. Ако се стигне до усложнения и прием на скъпи антибиотици, сметката набъбва с поне още стотина лева. В момента у нас върлува A/H3N2, познат като „Хонконг“. В част от случаите се наблюдава и негов генетичен вариант „Болзано“, който обаче протича по абсолютно аналогичен начин.Заедно с тях епидемиолозите засичат и пандемичния грип „Калифорния“, познат ни още като свински. Независимо от вида си, грипът започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие.

Грипът се разпространява във все повече области на България. Вчера грипни епидемии бяха обявени и в Стара Загора, Русе и Монтана. Прогнозите са, че до края на януари заразата ще обхване цялата страна. Удължават ваканцията на учениците заради грипа в няколко области в страната

Официално почивните дни за децата са до днес, а на 5 януари те трябва да са в класните стаи. 5 и 6 януари, (четвъртък и петък) обаче, ще бъдат неучебни за малчуганите в Пловдив, Габрово, Севлиево, Велико Търново, Русе, Добрич, Бургас, Варна, Хасково, Харманли, Монтана, Перник, Карлово, Суворово, Трявна, Рудозем, Дряново, съобщиха от съответните общини.

В Стара Загора, Монтана и Русе, където вчера бяха обявени грипни епидемии, също е препоръчано на местните кметове ваканцията да се удължи с два дни, съобщиха от съответните регионални здравни инспекции.

Все още не е отменена епидемията в Пловдив, Хасково, Габрово и Перник и се очаква такава да има и в Пазарджик и Благоевград.