Билките са лек за редица здравословни проблеми. Приемани под формата на чай, прилагани като компреси, те могат да облекчат и дори да излекуват редица неразположения, както дори и лошото настроение.

Дамите обикновено са по-чувствителни от мъжете. Тяхната емоционалност и промяна в настроенията се забелязва най-често около месечния им цикъл или по време на менопауза.

Прекалената възбуда, раздразнителността, депресията, са само малка част от настроенията, през които преминават дамите. За тези моменти отново може да се доверите на билките. Някои от тях могат успешно да премахнат депресивните състояния и да подобрят настроението ви. Ето кои.

Дяволска уста

Тази билка помага при промяна в настроението, която се дължи на хормонални нарушения ( като проблеми с щитовидната жлеза, например). Действа успокояващо на централната нервна система и регулира месечния цикъл.

Лавандула

Лавандулата може да ви помогне да намалите напрежението, да отпусне сетивата и да намали тъгата.

Бабини зъби

Тази билка тонизира, повишава силата и издръжливостта, регулира хормоните и помага при безплодие и менструални неразположения.

Роза

Розовото масло намира приложение не само в козметиката и парфюмерията. То помага при стомашно-чревни разстройства, възпаление на венците, а също така има и успокояващ ефект.

Босилек

Прилага се при стомашни болки, чревни колики, умора, депресия. Препоръчва се и по време на менопауза.

Розмарин

Засилва растежа на косата, подобрява паметта и действа успокояващо на нервите.

Билките може да приемате като чай, хранителни добавки или под формата на етерични масла, добавени към топла вана или ароматна лампа. Босилека и розмарина може да направите част от вашите ястия./az-jenata.bg