Знаете ли кое е профилактичното изследване, което дава най-много информация за здравословното състояние? Отговорът е пълно изследване на кръв и урина. Добрата новината за пациентите от област Бургас и град Варна е, че и през месец октомври 2016г. то ще се извършва на преференциална цена в МДЛ „ЛИНА”. До края на октомври продължава и кампанията за скрининг на щитовидна жлеза, който включва TSH (тиреостимулиращ хормон) и anti-TPO (антитела към тиреопероксидазата). Пълното изследване е намалено от 38лв. на 18лв., а показателите на щитовидната жлеза – от 26лв. на общо 13лв. Пациентите могат да посетят филиал в област Бургас или град Варна (ул. „Д-р Анастасия Железкова” №40) в удобен за тях ден, като предварително записване не е необходимо. Единствената препоръка е изследванията да се извършват сутрин, на гладно.

Защо специалистите на „ЛИНА” включват точно тези изследвания в профилактичните кампании? Определянето на anti-TPO антитела е най-чувствителният маркер за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тироидит на Хашимото, идиопатичен микседем и Базедова болест. При тироидит на Хашимото тези антитела се срещат в 90% от пациентите, а при Базедова болест в 60-80% от заболелите, като стойностите при тези болести могат да достигнат много високи нива. Незначително и умерено повишение може да се наблюдава и при други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, системен лупус, диабет и др. От своя страна, нивата на тиреостимулиращия хормон (TSH) са важен показател за функцията на щитовидната жлеза и сочат дали тя е нормална, повишена или понижена. Желателно е изследването на TSH да бъдe направено сутрин, на гладно, преди приема на кафе или медикаменти, които могат да повлияят на концентрацията му. Контролните изследвания на TSH при пациенти, които провеждат лечение, трябва да стават 4-6 седмици след корекция в дозировката на лекарствените вещества, влияещи на нивата на хормона.

Внимание заслужава и пълното изследване на кръв и урина, което обединява 54 показателя. В него са включени пълна кръвна картина с диференциране на левкоцитите (белите кръвни клетки) по групи, изследване на урина и скорост на утаяване на еритроцитите. Също и показателите на въглехидратната, мастната, белтъчната обмяна, анализ на електролити, кръвна захар, добър и лош холестерол, триглицериди, общ белтък и албумин, калций, фосфор, калий, натрий и хлориди. Изследването проследява нивата на уреята, креатинина, пикочната киселина, ензимите АСАТ, АЛАТ, ГГТ и други.

Профилактичните кампании, които „ЛИНА” провежда, целят да насърчат населението да се изследва за най-разпространените и социалнозначими заболявания, чието успешно лечение зависи от ранното диагностициране или постоянно проследяване на състоянието.

Изследванията на преференциални цени се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” (извън болнични заведения) в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, Средец и Варна. Към цената им трябва да бъде прибавена и 2 лева такса за манипулация. Повече информация може да бъде получена на сайта на лабораторията www.lina-bg.com или на националния номер за избиране от цялата страна: 0700 10447.