„Когато говорим за локдаун, свързваме тази дума с вечерни часове в другите страни и невъзможност на хората да излизат. Такова нещо в България няма!”, категоричен беше здравният министър Костадин Ангелов. Преди минути на брифинга на националния оперативен щаб той обяви, че от понеделник в цялата страна затварят училища, детски градини, ресторанти, молове, фитнеси, а събитията от масов характер се отменят. Това ще продължи 10 дни. Всички мерки вижте ТУК.

Здравният министър отговори и на журналистически въпроси за провеждането на изборите.

„Изборите са обезпечени, тяхната сигурнсот е обезпечена, има издаден указа от президента. Ние ще изпълним ангажиментите си. Те ще протекат безопасно. Датата им не е определена от нас, тя беше определена след консултации”, заяви министърът.

Той успокои и по темата с ваксинацията с препарата на „Астра Зенека”, който беше спрян в редица страни в Европа, включителни и в България след няколко смърни случая.

„По отношение на „Астра Зенека” – тя не причинява нищо. До момента няма доказателства. Изчакваме днес какво ще каже ЕМА. Имаме съдебно-медицинска експертиза, която ще излезе днес или утре от Пловдив, с чиито резултата ще бъдете запознати. Ако истината е тази, която твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи”, каза министърът.

На склад от ваксината на „Астра Зенека” има 100 000 дози. До края на месеца се очакват още 180 000.