Здравният министър Костадин Ангелов обяви на брифинга на националния оперативен щаб, че е взето решение от понеделник да бъде въведен пълен локдаун в цялата страна, който ще продължи 10 дни.

„В последните 2-3 седмици продължават да се увеличава постъпващите в болница, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да важат 10 дни. В момента сме в предизборна кампания. Нека всички политици, които твърдят, че мислят за хората, да го докажат с делата си. Много моля, нека ситуацията с COVID- 19, която е световна криза, не се превръща в част от предизоборната кампания на политическите партии и знаме на говоренето на политици. Господа политици, много моля, ако не можете да бъде част от решението на проблема с коронавируса, не ставайте част от проблема”, прзиова здравният министър.

Ето и мерките, които влизат в сила от понеделник:

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение, допускат се доставки и вземане на храна за дома и офиса.

Местата за храненен в хотелите трябва да осигурят изхранване на гостите по стаите.

Затварят игралните зали и казината.

Затварят търговските обекти за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м. Изключение правят хипермаркетите и супермаркетите за хранителни стоки.

Затварят търговските центрове, включващи магазни, заведения, търговски обекти.

Затварят моловете, с обичайните изключения – магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, банки, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори.

Забранява се провеждането на конгреси, семинари, конкурси, изложения, тиймбилдинги.

Забранява се работата на фитнес центровете и плувни комплекси и басейни.

Забранява се провеждането на всички култрни събития, затварят кина, музеи, галерии, спират школите по танцово и музикално изкуство.

Забранени са тържества от частен характер – сватби и др. с повече от 15 души.

Тренировочъните събития се провеждат без публика.

Забраняват се екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Забраняват се масови събития на открито – събори, фестивала, празненства.

На пазарате и тържищата трябва да се организира еднопосочно двжение и метър и половина дстанция, носенето на маска, покриваща носа и устата, е задължителна.

Учениците минават в електронна форма на обучение.

Провеждането на групови и извънкласни занимания е забранено.

Преустановява се обучителният процес във висшите училища, с изключение на някои специалности като медицина и дентална медицина

Преустановяват се присъствени групови занятия в езикови и други обучителни цетрове и школи.

Преустановява се посещението на детски градини и детски ясли.