Стотици сезонни работници по морето с фалшиви здравни книжки, търговецът пращал тескерета – менте с таксита

img

Стотици сезонни работниците в Слънчев бряг, Равда и Несебър са наети с фалшиви здравни книжки. Само преди дни, полицията разкри схема за пласиране неистински здравни документи, като при акцията беше арестуван 49-годишен мъж от петричкото село Габерне.
Пред хотелиери и ресторантьори, задържаният се представял за служител във фирма за трудова медицина. В хода на разследването обаче полицията открива, че мъжът е уволнен дисциплинарно от същото дружество.

"Натрупаните знания в областта е използвал, за да пласира фалшиви здравни книжки и медицински карти за предварителни прегледи. Стоката най-често се продавала в пакет, по няколко десетки бройки, по искане на клиентите", обясни пред „Дарик“ директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас, ст. ком. Калоян Калоянов:

"Използвайки познанията си е имал представа какви документи и печати са му нужни, както и лицата, които биха проявили интерес. Използвал е и печати на лекари. Тепърва ще се установява дали те съществуват. Как е осъществявал контакт - сам се е свързвал с тях."

Мъжът е обитавал апартамент в Бургас, от който е иззет компютър, сумата от почти 25 000 лева и 20 здравни книжки, готови за пласмент - подпечатани от съответните лекари, но без вписани лични данни. Сред иззетите документи са и 18 удостоверения за преминати медицински прегледи:

"Характерно за случая е, че с оглед предпазливост след като е осъществен контакт с клиенти той е използвал таксиметров шофьор за предаване. За обема от неговата дейност можем да съдим от сумата открита в дома, който е обитавал в Бургас. На този етап ще искаме съдействие от РЗИ-Бургас, за да разберем повече за печатите.

Според мен - това което е правил, предоставяйки тези документи е предпоставка за разнасяне на болести."

Според Калоянов, разликите между истинските и фалшивите здравни книжки не могат да бъдат установени без допълнителна проверка. По случая се води досъдебно производство, назначена е техническа експертиза.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас