Профилът на Мартин Трифонов, сочен за извършител на тежкото убийство на дете, посочва - на 21, без работа, приятели, агресивен и осъждан.

Само пред камерата на Bulgaria ON AIR майка му показа тайния дневник на младия мъж.
"Вероятно този човек има талант, майка му, вероятно това се опитва да направи като ни представя тези картини, да го покаже в една негова артистична, човешка страна. Вероятно това е неговата форма на изява на вътрешните конфликти и обърканости. Тук може да се разпознаят женски гърди, виждат се някакви затворености, някакви по-скоро източни мотиви, нещо източно, нещо остро, като шурикен, който най-вероятно е опитвал да рисува. Най-вероятно той е чел такъв тип литература", посочи психологът Младен Владимиров.

Трудно може да се разбере много от чертежите и рисунките на човек, без той да присъства при психолога. Но специалистите все пак са категорични - той всъщност е рисувал женско тяло, но през линията за мода, търсил е някаква стилистика, но женското тяло е без първични полови белези.

А според Владимиров това ясно показва, че може да се приеме хипотезата, че има педофилски наклонности, че е искал по-детски изглеждащо тяло, което е по-слабо, по-малко, без гърди.

"Той е имал такъв тип фантазии преди момента на извършване на престъплението. Едва ли това е спонтанно и импулсивно решение, едва ли е повлиян точно от алкохола, по-скоро според мен той дълго време в себе си е планирал нещо подобно, вероятно се борил с това през такива арт техники", смята специалистът.

По данни на ГДБОП, само от началото на годината, броят на задържаните, злоупотребявали сексуално с деца, са около 30.