Хакването на системата на Националната агенция по приходите е поръчково. Решението за атаката не е на собственика на фирмата "ТАД Груп", а е дошло отвън. Разследващите имат информация кой е поръчителят. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той отказа да изнесе други подробности, като беше категоричен, че всички детайли ще бъдат представени пред съда, а той самият не искал да влиза в интриги.

Той обясни, че изнесените вчера от Прокуратурата доказателства по делото, са плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП, които са събрали тези доказателства.

"Нека види обществеността какви са тези хора. Това, което е изнесено, е само една част", каза Спиридонов.

Той допълни, че разследваните са създали настроение срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Припомняме, че малко по-рано сутринта адвокатката на собственика на "ТАД Груп" Ина Лулчева направи подобно обвинение, но спрямо действията на прокуратурата.

"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.

Той беше категоричен, че може да се докаже, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия този компютър.

"На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил", обясни той.

На въпрос как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка:" С хитрост и лукавост".

Какво се крие зад това обяснение Спиридонов не конкретизира, но разказа, че паролите за машините на "ТАД Груп" са станали ясни от камерите на компанията.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", изтъкна той.

Спиридонов опроверга и първоначално разпространена информация, според която Кристиян Бойков е обучавал служителите на ГДБОП.

"Никога не сме работили с "ТАД Груп", категоричен е той и дори добави, че е било точно обратното.

"Нямам представа дали е склоняван този момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил", каза той.

Ивайло Спиридонов обясни, че повече подробности относно мотива на престъплението ще станат ясни в съда, но беше категоричен, че има много доказателства , които не са разпространени.