Над 40 души платиха с живота си в суровия конфликт между черногорски престъпни банди, който продължава четири години, откакто във Валенсия изчезна товар с 200 килограма кокаин, пише белградският "Вечерне новости".

Пътят на дрогата бе "осветяван" от куршуми на членове на двата съперничещи си клана от Котор - Шкалярския и Кавачкия клан. Освен престъпници във войната загинаха и членове на техните семейства, имаше и случайни жертви.

"Кръвното отмъщение в Черна гора не само че не изчезна, а придоби и размах, убиват се посред бял ден - на улицата, в къщите, автомобилите, яхтите, с куршуми, с експлозиви. Не са на сигурно място и онези в затворите. Мотивът на определени престъпни организации в Черна гора и обкръжението отдавна вече не са парите, нито преимуществото в престъпната дейност. Тази "война" се води за всеки убит", казва за "Новости" адвокат Сърджа Лиешкович.

Той добавя, че кръвното отмъщение е част от обичайното право, което има корени в Черна гора. Адвокатът посочва, че "неефективната и корумпирана система" дава шанс на много престъпници да подкупват и да не бъдат наказвани за кървавите си деяния, затова семействата взимат възмездието в свои ръце, пише БТА.