Петима души са заловени от полицията в Бургас за телефонни измами, съобщи току-що на брифинг зам.-председателя на Апелативната прокуратура Йовита Григорова. Задържаните са двама братя от меката на ало-измамите – Ветово, Русенско и останалите трима са от Бургас. Към момента има безспорни доказателства за това, че петимата в съучастие са въвели в заблуждение две възрастни жени. Едната – на 97 години от Средец е дала 600 лева, другата- на 78 години, подготвила още 2000 лева, но измамата била предотвратена след намесата на полицията. Има данни, че комбинаторите стоят зад още пет удара, на обща стойност 60 000 лева. Измамниците действали по класическата схема- представяли се за полицаи и уговаряли жертвите да им съдействат за залавянето на престъпници.

Прокурор Григорова даде отлична оценка за работата на полицията в Бургас и определи проведената акция като проява на високо оперативно майсторство.

Шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов разкри днес и детайли от случаите. Жертвите били избирани на случаен принцип-от… телефонен указател. Контактът осъществявали двамата „архитекти“ на ало-измамите от Ветово- и двамата с богати криминални досиета. Те набирали мулетата през обяви за работа, публикувани във вестници или в интернет. Предоставяли им телефони с карти от различни мобилни оператори, включително и чуждестранни. Като целта била да не се установи пряка връзка между участниците. След като възрастните хора получили инструктаж къде да оставят парите, мулетата взимали пликовете с банкноти и ги откарвали в Шуменско. По пътя сменяли няколко превозни средства. В конкретния случай- от Бургас до Шумен, ползвали две таксита. След това доставяли парите на точно определено място.

От МВР призоваха още веднъж и представителите на банковите институции да сигнализират при съмнително теглене на големи суми от възрастни хора. Само за миналия месец след сигнали на банки, са били предотвратени пет телефонни измами.