1000 лева рушвет и две торби с млечни продукти от производството на био ферма в село до Първомай вкараха в ареста инспектор в сектор „Здравеопазване на животните” от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив.

Оттам уточниха, че при акцията са били арестувани двама инспектори на Агенцията по храните в Пловдив. Срещу първия е повдигнато обвинение за взетия подкуп, а срещу втория, който му е началник, в момента се събират доказателства, за да бъде обвинен и той. И двамата са били отстранени от работа, съобщиха междувременно от Българската агенция по безопасност на храните., съобщава Монитор.

Първият бил задържан, когато е получил подкупите от фермера. Парите, които са били белязани и торбите със сирене, кашкавал и мляко, са били открити в колата на инспектора. Всичко започнало на 24 юни т.г., когато със земеделския производител се свързал главния инспектор, който е ветеринарен лекар по образование. Казал му, че преди време той и съдружникът му във фермата са допуснали нарушения при транспортиране на животни.

За да не се стига до актове, искал да му дадат 1000 лева и две торби с продукти. Производството било затворено – фермерите гледали крави и преработвали млякото им. На 25 юни т.г. изнудваният животновъд подал сигнал в полицията и прокуратурата. Ден по-късно той и инспекторът си уговорили среща до Първомай, където единият предал, а другият получил рушвета. Малко по-късно главният инспектор е бил задържан за 24 часа.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да остане зад решетките за 72 часа. Използвани били всички законови средства, включително и специални разузнавателни средства, уточни зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. „Всеки един от нас знае, че се извършва така наречения „държавен рекет” от различни служители.

Представете си колко много земеделски производители има и на какво са подложени. Лично аз съм слушал много неща и съм се опитвал да мотивирам различни мои познати да отидат в полицията. Защото, благодарение на тези фермери, на които явно им е дошло до гуша, извинявайте за израза, в рамките на 24 часа лицето бе задържано”, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той призова хората, ако са изнудвани от държавни и общински служители за подкупи, да подават сигнали в полицията и прокуратурата. Арестуваният главен инспектор го грози затвор от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева.