16 -годишното момче от Пловдив, което беше задържано за подготовка на терористичен акт, е било обект на вербовка от "Ислямска държава". Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод образуваното досъдебно производство за тероризъм.

Става въпрос за едно дете и за жертва, също и за лична трагедия, каза Гешев на извънреден брифинг.


„Получихме сигнал, чийто източник са близки на това дете. В рамките на часове беше създадена организация, стана ясно, че говорим за случай на радикализирано дете“, уточни зам.-главният прокурор.

Момчето е ученик в елитна пловдивска гимназия, много е интелигентно, от добро семейство, каза Гешев.
Още по темата
16-годишен радикализиран българин готвел терористичен акт в Пловдив

Били са претърсени 2 помещения, които е ползвало детето. Там са били открити самоделни взривни устройства, т. нар. "тръбна бомба", както и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, като аналогично устройство е използвано при атентата в Сарафово, каза още Гешев.

Детето е било обект на многомесечна, може би дори годишна вербовка от "Ислямска държава". Било е открито и знаме на „Ислямска държава". Няма да изпадам в подробности как се е запознал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове, каза още зам.-главният прокурор.

Според нас, каза Гешев, на детето трябва да бъде оказана помощ и с него да работят психиатри и специалисти.

По-рано Специализираният наказателен съд е освободил момчето и му е определил мярка "надзор" от страна на член на Комисията за борба с противообществените прояви .

Към момента момчето е при родителите си. Имаме пълно взаимодействие със семейството, засега имаме съдействие и за работа с психолог с това дете. За нас това е единственият начин да се реши този проблем, коментира Гешев.

Опитите да бъде снимано това дете, семейството му, училището му може да доведат до неприятен резултат. По случая нито службите за сигурност, нито прокуратурата ще коментират повече, заяви зам.-главният прокурор. Взаимодействието между службите по случая в сряда беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са нова реална опасност - това е радикализацията. Всеки, който е родител, трябва доста да има доста сериозна комуникация с децата си, каза още Гешев.

В случая не говорим за мрежа, а за отделен случай, каза също Гешев. На въпрос дали има други подобни случаи в страната, Гешев отговори: „Няма да коментираме, случаи, по които се работи“, каза още той. По думите му от социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на Telegram. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, допълни още Гешев.