Едно от най-значимите спортни събития в календара на Българската федерация по ветроходство започва днес в Несебърския залив. По инициатива на ОМК „Несебър 2000“ и Община Несебър стартира международна регата „Купа Несебър“`2018. В нея участват 150 състезатели от 20 български и чуждестранни отбори. В рамките на три дни те ще се състезават в олимпийските класове: Фин, Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470. А при детските: Оптимист, Лазер 4,7, 420.

Днес по крайбрежната алея премина техният парад на знамената. Шествието, което беше предвождано от фанфари, започна от яхт клуба на пристанището в Несебър и завърши пред Портите на Стария град. Сигналът за старт на първите гонки ще бъде подаден точно в 13.00 часа.

Събитието беше открито от кмета на Несебър Николай Димитров, а специални гости на церемонията бяха флотилен адмирал Мален Чубенков, депутатите Димитър Бойчев и Диана Йорданова, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, старши комисар Калоян Калоянов, както и четвъртият най-добър в Европа за 2017 година – състезателят от ОМК „Несебър 2000“ – Иван Димов.

Купата, изработена специално за събитието, е дело на известния местен скулптор Йордан Йорданов.

На 15 април в 17.00 часа предстои церемонията по награждаването на победителите, на която се очаква да присъства министърът на Младежта и спорта - Красен Кралев.

Купа Несебър“ е част от календара на БФВ и носи точки за Националната ранглиста.

Общински морски клуб „Несебър 2000“ започва участието с амбиция купата да остане в морския град. „70 % от националния отбор е бил от ОМК „Несебър“. Не мисля, че ще имаме сериозна конкуренция от другите държави. Очаквахме нашите южни съседи да дойдат, но поради припокриване с техния спортен календар, нямаше как да стане. Купата на Несебър да си остане в Несебър.“, каза Яни Янулов, който от самото създаване на клуба е част от него като състезател, от 8 години е член на УС, а 4 години е бил изпълнителен директор.