В Марината на пристанище Бургас официално стартира международна ветроходна регата Порт Бургас 2016. Началото по традиция бе дадено от изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. „Радвам се да ви посрещнем в най-красивата марина. От днес стотици ветроходци и белите им платна ще украсят бургаския залив. Благодаря за доверието на Българската федерация по ветроходство и на двата бургаски яхт клуба, че в последните години издигнаха на добри позиции морските спортове. Успех на всички и вятър в платната”, каза при откриването Диян Димов.

Заместник кметът на община Бургас Красимир Стойчев също приветства участниците в регатата и им пожела успех и състезателен дух.

Първата гонка за деня стартира в 13.00 часа.

От 1997 г. регатата е включена в международния спортен календар на Международната федерация по ветроходство (ISAF). Тази година към събитието бе проявен огромен интерес, като за участие се записаха рекорден брой ветроходци – 248 състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция и Кипър. Рекорден е броят на състезателите, които ще стартират в детския ветроходен клас Optimist – 149 от петте изброени нации. Гонки ще има и в класовете 470 ,420, Laser 4.7, Finn, Laser Radial и Laser Standard.

Награждаването на победителите и закриването на регатата ще е на 8 май – неделя от 11.00 часа.