Световният рекордьор Цанко Цанков влиза в ролята на организатор на плувен маратон, а вече заявки за участие в него са подали над 100 души от страната и чужбина. Състезанието ще се проведе в Бургаския залив на 28 август, стартът ще бъде даден в 16.00 часа, а плувците ще се съревновават в две дистанции – 2 000 метра и 4 000 метра. Наградният фонд е в размер на 3 400 лева, предвидени са множество предметни награди и приятни изненади, и със сигурност конкуренцията ще бъде изключително оспорвана, емоционална и интригуваща.

Маратонът "Port-Burgas" се организира от Клуб по плувни спортове “Победа” със съдействието на Община Бургас, Пристанище Бургас и Военноморските сили на Република България.

Мястото на Морска гара е идеално за плуване, водата е много топла и чиста и предполага максимално атрактивно състезание. Условията за всички, които ще вземат участие са перфектни.

Трасето е готово и може да се види в специално направения сайт за събитието – www. burgasmarathon.com. В него е и формата за заявка, така, че всеки който иска, може да се запише предварително. Не е нужно да бъдат професионални плувци, идеята е да направим мащабен маратон подходящ за всички възрасти. На място и в деня на състезанието също ще може да се направи заявка.

„Много сериозна организация сме направили и дано времето да бъде с нас. Огромни благодарности към Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов и неговият екип. Бих искал да благодаря и на изп.директор на "Пристанище Бургас" Диян Димов за подкрепата около маратона. Досега на това място не е провеждано организирано състезание, но съм напълно убеден, че всеки който вземе участие ще остане много доволен от условията. Трасето сме го направили близо до брега, за да е по-удобно публиката да вижда всичко от старта до финала. Наградният фонд също е сериозен за такъв тип състезание”, заяви главният организатор Цанко Цанков- световен рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн.