"На Черно море - вълната, на Странджа - светлината". Така е озаглавена седмата самостоятелна изложба на Стоян Филев, която се открива тази вечер от 17.00 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино" и ще остане отворена за посещения до 6 октомври. Събитието се осъществи с помощта на Община Бургас, Община Средец , Съюза на слепите в България, Регионалната организация на слепите в Бургас и Териториалната организация на слепите в Средец.

Симбиоза с графиката ще осъществят словото и музиката, с участието на Групата за художествено слово под ръководството на Борис Чернокожев.

Филев е роден в Бургас през 1965г. Проявява интерес към рисуването още от ранна възраст. Възпитаник е на училище "Любен Каравелов". Първият му учител по рисуване г-н Спасов отваря пред него прозорците към света на духовността и творчеството. Поради възникнали проблеми със зрението става член на Териториалната организация на слепите в Средец, а от 2007 г. и на Регионалната организация на слепите в Бургас.

Ето какво споделя графикът с увредено зрение за своето творчество: "Природата не понася яловото. За нея е важен плодът. Това е най-могъщият й закон - да се раждат здрави и качествени плодове. За да се чувства човек добре, трябва да е плодовит. Картините са моите плодове. Рисуването унищожава хаоса в мен. То създава ред в чувствата, мислите и целите. Създава уют. Имам картини които създадох като противоотрова, други като писма, трети като разходка в миналото. Има и такива като жертвоприношения. И най-многобройните, картини - паметници, картини на светулки и на много звезди. Безшумен полет на бухал, лунното сребро на Велека, косата на млада жена покрита със светулките на Черно море. И "Златокласни ниви, докато слънцето мълви своите приказки щастливи на безгрижните треви".