Изложбата “Хората на Странджа” ще бъде открита утре в Иконната зала на Историческия музей в Бургас на ул. „Лермонтов“. Тя е дело на специалистите от Исторически музей “Проф. Александър Фол”- Малко Търново.

Експозицията е документална. Тя е реализирана след научни експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово и Бръшлян, извършени съвместно с Института по библиотекознание към БАН. . Основава се на събраните архивни материали, анкети, заснемания на терен, които са имали за цел да установят етнографската картина на селищата в настоящия момент.

Проучени са традиционни обреди, навици, предания и пр., характерни за бита на местното население. Друга част в изложбата са съществуващите храмове и параклиси в региона. Заснети са иконите, обследвана е архитектурата им, както и храмовите празници и обичаи.

Специално място е отделено на възрожденски икони и църковна утвар от фонда на бургаския музей. Експозицията ще остане в Историческия музей в Бургас до края на ноември.