Маестро, музика: Валсове, танга и още от Георги Шагунов тази вечер на Охлюва

img

10 от произведенията на маестро Георги Шагунов - валсове, танга и други, изпълнявани в началото на миналия век по градски забави, ще прозвучат днес  на Открита сцена „Охлюва“.

10 от произведенията на маестро Георги Шагунов - валсове, танга и други, изпълнявани в началото на миналия век по градски забави, ще прозвучат днес  на Открита сцена „Охлюва“. Началото е 18.30 часа. Събитието е финала на проекта “Шагуниада - градска музика на Георги Шагунов” - за запазване наследството на Бащата на музиката в Бургас.

Музиката ще звучи в изпълнение на Бургаски духов оркестър с ръководител Христо Кожухаров. Ще бъде изсвирен и Химнът на Независимостта на България, написан от капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк в деня на обявяването на независимостта.

Концертът и съпътстващите го изказвания от представители на различни институции ще бъдат документирани като част от музикалната история на града. Първата част на проекта включваше студиен запис на градска музика, композирана от Георги Шагунов (15 март 1873 г. - 10 ноември 1948 г.) , която да бъде използвана при различни поводи и чествания.

Записите на музикалните произведения ще останат на разположение на Община Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека “П.К. Яворов”, радиа и телевизии, читалища и училища на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще създаде в сградата, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов.

Произведенията ще обогатят репертоара на училищните духови музики. Инициаторите предлагат в Бургас да се организира и парад на духовите музики, какъвто е имало през миналия век. 

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедия край Атия: Шофьор с "Шевролет" уби 16-годишен ученик

Жена почина след побой в Созопол, задържан е брат й

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос