От днес до 19 юли испански серенади ще огласят Бургас. Мариачите на оркестър “Ла Луна” на едно от най-големите учебни средища в Европа “Алкала Де Енарес” вече са в Бургас.

Първата им изява е от 17.00 часа днес в туристически комплекс “Акве Калиде”. На следващия ден в 18.30 часа мариачите ще дефилират по “Александровска” и “Богориди”. В 20.00 часа ще изнесат концерт на открита сцена “Охлюва” в Морската градина.

На 18 юли в 17.40 часа серенади ще звучат и на остров “Света Анастасия”, а следващия ден от 21.00 часа испанските музиканти ще свирят на откриването на Фестивала “С книга на плажа” в Експозиционен център “Флора”.

”Ла Туна” участва активно в университетския живот на Мадрид и е част от културното нематериално наследство на Испания.

Тя е основана в началото на съществуването на Университета в Алкала през петнадесети век. Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

В момента “Ла Туна” от Алкала е основна част от дейностите и събитията на Университета и на града. Сред основните цели е поддържането на тази вековна традиция чрез музиката, популярния фолклор и най-вече особената, по испански неповторимата жизнерадост в изпълненията.

Оркестърът участва в редица музикални фестивали и е обиколил цял свят – от Хонконг до Ню Йорк, през Мексико, Токио, Буенос Айрес, Москва, Бряг на Слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, голяма част от Европа, като стигали чак до Океания.

Ето и програмата в Бургас:

16.07.2017 г.

17.00 ч. - Изпълнения в Туристически комплекс “Акве Калиде”

17.07.2017 г.

18.30 ч. - Дефиле по главните улици - “Александровска” и “Богориди”

20.00 ч. - Концерт на Открита сцена “Охлюва”

18.07.2017 г.

17.40 ч. - Изпълнения на остров “Света Анастасия”

19.07.2017 г.

21.00 ч. - Откриване на Фестивал “С книга на плажа” в Експозиционен център “Флора”