Бургазлии и гости на града ще имат възможността да се насладят на виртуозните изпълнения на учениците на именития музикант на 11 септември /неделя/, от 19.00 часа, в зала 2 на Експозиционен център "Флора", при вход свободен. Посещението на Минчо Минчев и неговия майсторски клас е част от програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров".

Проф. Минчо Минчев е носител на редица награди, сред които и първата статуетка "Емил Чакъров" от Бургаските музикални празници. Статуетката се връчва за изключителен принос към българската култура и представянето й зад граница.

Минчо Минчев е първият български цигулар - награждаван на почти всички международни конкурси; концертирал във всички континенти, без Антарктида; свирещ на оригинална цигулка "Страдивариус", излязла от ръцете на италианския майстор през 1716 г. Той е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Санктппетербургската филхармония, Дрезденската филхармония, Женевския радиоцентър, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, Анкарската филхармония. Сред световноизвестните диригенти, с които е партнирал, са сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин и др.

Освен изумителен музикант, проф. Минчо Минчев е достоен педагог. От най-дребния детайл в пиесата до паралелите със световни културни явления - всичко това успява да улови и предаде на своите ученици. Това е причината да възпитава музиканти с широк кръгозор и с отношение към културните процеси.

Концертът на майсторския клас на проф. Минчо Минчев в Експо център "Флора" се организира от Община Бургас и е с вход свободен.