"Кино изкуството има свое запазено място в културната програма на Бургас. Подборът на филми в първото издание на Burgas International Film Festival дава сериозна заявка за успех. Пожелавам вярна публика и приятно гледане на всички почитатели на седмото изкуство". – С тези думи Петър Парушев, началник отдел "Култура" към Община Бургас даде старт на седмицата на киното в града. До 28 юли Бургас ще се превърне в столица на седмото изкуство. В рамките на фестивала публиката ще има възможност да види "Прелюбодеяние" /26 юли/ на Явор Веселинов. Част от програмата е и "Пастирът на ангелите" на турската кино и ТВ звезда Джансел Елчин, който ще се представи като режисьор на пълнометражен филм, но също така ще го видим и в канадско-турската продукция на Онур Караман - "По стъпките на Атила"/ на 26 юли/. Прожекцията на "Пастирът на ангелите" ще бъде на 27 юли на сцена "Охлюва" и лично Джансел Елчин заедно с част от екипа ще се запознае с публиката.

"С Община Бургас реализираме първото издание на международния фестивал за Черноморско кино Burgas International Film Festival с подготовка от 4 месеца, което заслужава вашите аплодисменти. На лятна сцена "Охлюва" ще бъдат представени 26 игрални и документални заглавия от съвременната кино сцена на България, Русия, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Грузия и Армения", сподели фестивалният директор Емил Ованесов.

Румънската "нова вълна" в киното ще бъде представена от Ана Лунгу с филма "Автопортрет на прилежната дъщеря", спечелил редица европейски филмови награди. От Русия гости на фестивала ще бъдат "Вакантен живот за шеф готвач" на Рустам Илясов и "Успоредни линии се пресичат в безкрайността" на Лика Алексеева. Силен акцент в документалната програма на Burgas International Film Festival са филмите "Истанбулски маками" и "Черен квадрат", засягащ проблемите на наркозависимите в грузинското общество. В "Морско казино" гост ще бъде и италианският режисьор Томазо Витали с филма си "Това беше Хасанкейф", както и Руи Силвейра, който е жури на първото издание на BIFF.В късометражната селекция гостите на Burgas International Film Festival ще имат удоволствието да видят "Синът" на Христо Симеонов, спечелил наградата на Българската Филмова Академия, "Добри" на Орлин Милчев, "Изпълнителят Атила", "Преводачът" на Емре Каеш и много други.