Николай Банев се отказа от всички свои защитници до момента по делото. Това той направи в началото на днешното заседание в Специализирания наказателен съд, предава БНТ.

Бизнесменът е подсъдим заедно със съпругата си Евгения и майка си Мария по дело за данъчни престъпления и пране на пари. В момента той е в 11-а група на софийския затвор, в която са задържаните с обвинения, но без присъди. Жена му и майка му са на свобода, едната - срещу подписка, а другата - срещу гаранция.

Банев поиска 30 минути почивка, за да може да говори с адвокатите си, с които твърди, че не е могъл да разговаря 5 месеца. В крайна сметка той преупълномощи досегашните си защитници и те продължават да го защитават.

По време на заседанието задържаният бизнесмен поиска да даде обяснения, в които определи делото като бутафорно и заяви, че 20 месеца е задържан под строг тъмничен режим. Той се оплака и от законовата репресия, която се води срещу него.

Банев настоя съдът да му покаже документ за изискуеми и неплатени данъци, за да се оправдае задържането му, за което твърди, че нямат доказателства.

В края на изказването си бизнесменът поиска отвод на съдията и прекратяване на делото. Всичко това обаче бе отхвърлено от съда и определено като неоснователно.