Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжния съд в града, според което банкова служителка, обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери, можеше да е в домашен арест. На 22 май първата инстанция е заменила задържането под стража на Невена Й. с домашен арест с електронно наблюдение. Прокуратурата протестира този съдебен акт. Днес състав на Апелативен съд – Варна уважи протеста, съобщава 24 часа.

Обвинението посочва, че банковата служителка неправомерно е отклонила над 1 038 900 лв от сметки на вложители. Жената изпращала парите по куриер на мъж от Монтана, когото познавала само по интернет. Според обясненията й пред разследващите, искала да му помогне да реши финансови проблеми с лихвари. Виртуалният й приятел Сергей М. също е привлечен към наказателна отговорност - за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Според адвокатите на банковата служителка тя е била подлъгана и подведена. Те оспориха мнението на прокуратурата, че укритите суми могат да попаднат в нейно владение, тъй-като, според тях, тя не знае къде са парите. “Вече 6 месеца след задържането си жената съдейства на разследването и не се противопоставя на извършването на процесуално-следствени действия”, твърдят защитниците и. По време на видеовръзката банкерката поиска домашен арест. Апелативният съд отмени мярката „домашен арест“, Невена остава в ареста.