Смут настана в бургаския квартал „Черно море“, след като стана ясно, че в къща в ромската махала, била превърната във възстановителен център за българки, които проституират в Западна Европа. Там за момичета от цялата страна била осигурявана „рехабилитация“ от тежката работа на терен зад граница.

Оборотите в „розовия сектор“ стигнали дъното след избухването на пандемията от коронавирус и препоръките за социална изолация и дистанция. Затова има предположения, че сутеньорите също задействали кризисен план за спасяване на бизнеса - свиване на разходите за квартири и изтегляне на работната ръка.

В конкретния случай, директно от Летище - София, труженичките били транспортирани с автомобил към кв. „Черно море“, като само в периода на извънредното положение, четири от тях декларирали, че ще прекарат карантината си на един и същи адрес - къщата на ул. „Атанас Буров“ в квартала.

Под строй момичетата били откарвани за профилактични прегледи при гинеколог и дори на служби при местния евангелски пастор, който отправял молитви за спасението на духа им, а след физическото и духовното пречистване, моментално били връщани в жилището. То се стопанисва от ромската фамилия Колеви. Членовете на семейството се преселили в квартала през 2011 година. Макар местните да ги познават като трайно безработни, жители на квартала разкриха, че купували имоти наред.

„Малка“ спретната къщурка…

Безспорно най-впечатляващ сред тях е домът им на ул. „Атанас Буров“. На фона на бедните схлупени къщурки в района, рехабилитационният център за проститутки на Колеви, според ромските стандарти, изглежда като сарай.

„Вътре гледат златни кокошчици“, разказват в квартала. Жилището е с просторна веранда, има си външно барбекю, френски прозорци и респектираща ограда с шипове. Калните пътеки, които ограждат от всички страни имота, са в пълен контраст със скъпите немски автомобили и коли с чужди регистрации, които често спират отпред, злословят съседите.

На мястото-пред дома на Колеви, репортерски екип засече Опел с швейцарка регистрация и луксозно БМВ - седма серия. Лимузината е на стойност над 100 000 лева и за местните е пълна загадка как фамилията се е сдобила с този автомобил, при условие, че целокупно няма доходи от трудов стаж.

За да пресече злостните коментари и изчисти съмненията, наш репортер извърши проверка и се натъкна на една много интересна подробност –колата оказа собственост на лизингова компания от Пловдив. Според официалните регистри, неин управител е бизнесмен, регистриран преди десетина години като таксиметров шофьор, а понастоящем – крупен предприемач със седем фирми. През 2018 г. приходите на само една от тях –същата лизингова компания, достигат впечатляващите 22,6 милиона лева. За разследващите остава отворен обаче въпроса как Колеви плаща лизинг от хиляди левове на месец този автомобил. Не е ясно и дали официално с някой от семейството е сключен договор за лизинг, колко е той на месец, удостоверен ли е произходът на средствата, ако се плащат такива и въобще – как всичко това е отразено в счетоводните книги.

„Принцеса“ Вичка от Чирпан издънила схемата

Бизнесът на семейство Колеви беше осветлен, след като една от „карантинираните“ - 21-годишната Вичка от Чирпан си плюла на петите и се измъкнала от къщата на ул. „Атанас Буров“. Казала, че отива до близкия магазин, после хукнала на бяга. По пътя срещнала местни, на които се оплакала, че е отвлечена, бита и държана гладна. Добри хора й услужили с мобилен телефон, с който жената сама звъннала на 112 и разказала за неволите си. Униформените се озовали светкавично в квартала. Междувременно семейството започнало да търси Вичка под дърво и камък. Аха да я хванат и полицаите ги изпреварили. На място били задържани Иван Колев и соченият за негов съучастник - Станчо Томов. А преди това малкият брат на Иван - Кольо, за който се предполага, че въртял бизнеса на място в Белгия, изчезнал.

Историята достигнала бързо до ушите на евангелския пастор Йосиф Грънчаров, който научил за „двуличието“ на Вичка, публично я заклейми. „Молих се за нея, сега не искам да я виждам“, сподели пастор Йосиф пред наш репортер.

„Хранехме я, пояхме я, живееше като принцеса. Никой никого не е държал на сила. Тя си ходеше до магазина, разкарваше се…. Вичка е имаше връзка със сина ми- Кольо, той с течение на времето разбра, че не е за него и я остави. Не я искаше. А тя излъга, за да му отмъсти.. Какви са тези интриги сега Цялата работа е за пари, а горят невинни хора“, кърши ръце майката на Иван и Кольо Ветка.

Според адвокат Ваня Радиева, обвинението не почива на доказателства, а само на показанията на т.нар. пострадала. „Не мога да си обясня по какъв начин тя твърди, че е била държана насилствено, при положение, че е пристигнала на 26-ти март на летището, където сама е подписала декларация, че желае да изтърпява наложената й карантина във връзка с извънредното положение именно в тази къща в Бургас, където е била до 13-ти май. Тя е ходила на лекар през това време. А докато е била под карантина, полицейски служители са ходели редовно да следят дали я спазва на адреса. Още тогава тя е можела да направи своето оплакване, че е гладна, че я държат насила… “, коментира адвокат Радиева.

Тезата на държавното обвинение, логично, е различна. Според прокурор Кери Дюлгерска има достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението: „Районна прокуратура е предявила обвинение срещу три лица за трафик на хора, което предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и глоба от 10 до 20 хил. лева“, почерта тя.

Обвинени за престъплението са Станчо Томов, 36-годишният Иван Колев и брат му – Кольо Колев, който е на 33 години. С решение на Бургаския районен съд, което беше потвърдено и от окръжните магистрати, Станчо и Иван бяха пуснати под домашен арест. Кольо пък е обявен за издирване от Главна дирекция „Национална полиция“.

Пътнико свиден…

В тон с разследването и репортерска проверка установи още един любопитен момент – интензитетът на задграничните воаяжи на иначе безработния Кольо е наистина впечатляващ. Само за последните две-три години беразботният мъж е напускал пределите на България около 30 пъти, като почти винаги е бил придружаван от зрелостнички в трудоспособна възраст.