„Иван Рибов сглобява коректорчета и химикалчета. Слага четката или капачката към лепилцето. Не носи железа, не извършва прекомерни физически усилия. Не само Рибов, а и другите доживотно осъдени, които работят, се занимават с такава работа. Тя е сходна с тази, която някои хора вършат като "надомна". Нито има запрашеност, нито висока температура. Освен това в килията си има санитарен възел с мивка. Има право и на кана с гореща вода и бързовар, така че да се погрижи за ежедневния си тоалет. Все пак това е това е затвор“- С тези думи днес директорът на затвора в Бургас Бранимир Мангъров отговори на въпроса на наш репортер каква е трудовата заетост на 41-годишния Иван Рибов, изтърпяващ доживотна присъда за участие в бомбения атентат в Несебър от ноември 2001 г.

По-рано BurgasInfo съобщи, че лишеният от свобода е завел дело срещу затвора, затова че бил подложен на репресия, тъй като графикът за посещение в параклиса съвпадал с времето, определено за библиотека, баня и пр. Освен това полагал труд всеки ден, а бил лишен от възможност да се къпе. „Ползването на баня е осигурено два пъти седмично, както е визирано в ЗИНЗС. Ще посоча просто, а и той също би могъл да свидетелства за това, че той не изпълнява работа, чийто характер е свързан със запрашеност и големи физически усилия, които да водят до изпотяване“, казва Мангъров.

„Самият Рибов, бидейки толкова години в затвора, го е сварил, когато в килия в легла на три етажа са били 25-30 човека. Сега условията са значително по-добри, няма място за сравнение“, допълни той.