48-годишният Йордан Полихронов от Бургас, задържан за нападението над съседа си на бул. „Сан Стефано“, остава в ареста. Това постанови току-що състав на Апелативния съд. Магистратите отхвърлиха искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение и освобождаването на Полихронов под домашен арест и приеха напълно становището на прокуратурата, според която има достатъчно данни в подкрепа на обвинението, а именно- опит за убийство.

Припомняме, че Йордан беше арестуван от полицията навръх Гергьовден, когато след скандал с пиян съсед, го нападнал с нож , а според първоначалните данни му нанесъл няколко порезни рани. Раненият т е приет в болницата, а ден по-късно бил изписан и бил забелязан от обитателите на съседните жилищни сгради да се разхожда из района.

Днес адвокатът на Полихронов – Стоян Иванов упрекна държавното обвинение в тенденциозно и едностранчиво събиране на доказателства и умишлено неглижиране на ключовата в случая- съдебно-медицинска експертиза. Тя трябва да удостовери по несъмнен начин дали нараняванията на потърпевшия представляват опасност за живота му или пък порезните рани попадат в правната квалификация на лека телесна повреда.

Според адвоката, заключението на вещото лице е било представено на органите на досъдебното производство в 12.30 часа днес – час и половина преди началото на заседанието по разглеждането на жалбата на защитата. Но пък прокуратурата е преценила, че в случая по-важен е друг въпрос –откъде защитата има информация, че експертизата вече е изготвена.

В крайна сметка, заключението на вещото лице нито е изискано, нито е коментирано в залата, тъй като не така и не била представено. Съдът оставил под стража задържания. Решението е окончателно.

По-рано близките на Полихронов се обърнаха към репортер на BurgasInfo с отчаян зов за помощ. Майка му е с два инсулта, а сестра му е с 80 процента инвалидност, поради психиатрично заболяване. Грижа за тях полагал единствено Йордан, а със задържането му двете жени са обречени. За случая вече са сезирани социалните служби.