Известният турски мафиотски бос Аляаттин Чакъджъ е излязъл от затвора тази нощ в рамките на освобождаването на затворници, за да се намали рискът от COVID-19 в затворите на Турция, съобщава турската частна телевизия НТВ.

На 16 юли 2016 г. Чакъджъ беше преместен от Одрин в затвор в Болу, а през 2017 г. беше настанен в затвор в Къръккале. За последно мафиотският бос и лидер на организирана престъпна групировка беше преместен в затвора Синджан в Анкара на 13 август 2018 г.

Снощи той беше освободен от затвора, където от вчера сутринта тече освобождаване на затворници по силата на приет законопроект, който цели намаляване на пренаселеността в затворите и ограничаване на риска от разпространение на новия коронавирус. Амнистията ще обхване 45 хиляди затворници, а други 45 хиляди ще бъдат поставени под домашен арест.

Чакъджъ е бивш член на крайнонационалистическата организация Сиви вълци и е един от водещите босове на турския престъпен свят. Известни са близките му връзки с Девлет Бахчели, лидера на Партията на националистическото действие - парламентарно представена партия, която подкрепя правителството. През 2018 г. Бахчели призова за амнистия за някои затворници, като изрично упомена и Чакъджъ, определяйки го като "смел и безстрашен мъж с мисия".

Чакъджъ изтърпява присъда за подбуждане на убийството на бившата си съпруга, а е осъждан и за редица други престъпления, включително за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, припомня БТА.