Бившият екоминистър Нено Димов, който е с обвинения за водната криза в Перник, да бъде пуснат под домашен арест, реши Специализирания наказателен съд днес на заседание по скайп.

Димов беше арестуван на 8 януари и оттогава е в ареста.

За да излезе от килията обаче ще трябва да изчака решението и на втората инстанция, уточнява „24 часа“.


Съставът с председател Елена Попова е приел, че обоснованото предположение не е разколебано съгласно представените по делото доказателства. По делото са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими към обвинението на Димов, но отбеляза, че същите са необходими с оглед разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес.

Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението.