Окръжният съд в Бургас отказа днес да пусне под гаранция безработен мъж от руенското село Просеник, направил опит да обере магазин. Ударът бил извършен на 6 март. Нурай Х. Нахлул в търговския обект с маска на лицето и въоръжен с газ сигнален пистолет. След това заплашил собственика на обекта, че ако не му даде оборота, ще стреля. МВР-служителите обаче го задържали.

Става въпрос за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, се посовча в мотивите на окръжните магистрати в Бургас, които потвърдиха изцяло решението на Районния съд в Айтос Нурай да остане под стража.

Съществува реална опасност Нурай да се укрие или да извърши престъпление, тъй като същият не притежава лична карта, няма постоянна работа и трудови доходи и пребивава на различни адреси. Деянието е осъществено в населено място, различно от посочените от обвиняемия като местожителство или местопребиваване. „В случая е без значение, дали инкриминираното деяние е довършено или е приключило във фазата на опита и по какви причини е станало това“, пише в мотивите си Окръжен съд – Бургас.

Определението е окончателно.