Депутатите от БСП не успяха да убедят колегите си от мнозинството да подкрепят решението им за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания - ток, парно, телефон, вода.

Министри пък предупредиха, че това би накарало хората да натрупат сметки от по 2-3 месеца, което е много рисково.

Крум Зарков от левицата обясни, че предложението на левицата не е да се опрощават сметките, а само да могат да бъдат плащани разсрочено във времето.


"Ясно, че хората, които са загубили работата си, когато ги натоварят и с битовите сметки, няма да могат да се справят", коментира той.

Другият мотив на левицата е, че след като управляващите призовават хората да си останат вкъщи, не е редно те да трябва да си плащат сметките по време на извънредното положение.

"Освен пред аптеките, опашките сега се вият и за плащане за сметки", посочи Зарков.

Съпартиецът му Георги Гьоков цитира проучване на Евростат, според което всеки трети българин се затруднява да си плаща навреме сметките, а при настоящата ситуацията още повече хора ще имат този проблем.

По думите му предложението на БСП цели още да успокои хората, че поне няма да им бъдат начислявани лихви върху плащанията.

"Нима в другите страни в Европа, които ги предприемат тези мерки, хората са по-зле от нас", риторично попита Гьоков.

Иван Иванов от БСП припомни, че от петък сме в извънредно положение и това тревожи всички.

"Счупвайки бюджета на обикновения български гражданин, ще се счупи и бюджетът на цялата", предупреди той.

Според Йордан Цонев от ДПС най-важното е хората да запазят работните си места и заради това мерките за помощ трябва да са насочени към бизнеса.

"Нека да работим трезво", призова той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че всички усилия на властта са насочени към това българите да се почувстват сигурни по време на извънредното положение.

Според нея решението, което предлага БСП, означава, че с този императивен текст се задължават хората да не си плащат сметките навреме.

"Ако това решение бъде прието, то има силата на закон", допълни тя.

А мерките на правителството гарантирали равнопоставен на всички.

МС предлага удвояване на срока за плащане на сметките от 10 на 20 дни, като няма как през това време да бъде спрян токът на потребителите, припомни Петкова.

Тя призова политиците да не допускат междуфирмена задлъжнялост в толкова важен сектор като енергетиката.

Регионалният министър Петя Аврамова алармира, че хората вече започват да не си плащат сметките за вода.

ВиК оператори вече са се оплакали от това.

"От 30 до 50% е плащането на сметките към февруари и то само заради това, че се е разчуло, че ще има такъв мораториум", каза тя.

Според нея решението на БСП ще вкара потребителите в задължения и ще ги превърне в клиенти на фирмите за бързи кредити.