Поканихме днес посланик Херо Мустафа със специално писмо-покана на делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров на втора инстанция. То ще бъде на 20 март - следващия петък.

Това информират от Сдружение "Зелен Младост"с председател Русислава Захариева и Гражданско движение БОЕЦ, с председател Георги Георгиев, които са инициатори на поканата към американския посланик у нас.

Ето какви са мотивите им за поканата:


Сдружение "Зелен Младост" и Гражданско движение БОЕЦ не вярваме в независимостта на Апелативния специализиран наказателен съд в състав с председател Георги Ушев. Като председател на Апелативния специлизиран наказателен съд съдия Ушев положи всички усилия, включително противозаконни, за да задържи Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста, за които действия беше проверен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Съдия Ушев отказа да си направи отвод по делото срещу Иванчева и Петрова, за което беше "случайно" разпределен като председател. Сигурни сме, че съдия Георги Ушев няма да вземе независимо и безпристрастно решение по делото и затова каним посланика на САЩ, Нейно Превъзходителство г-жа Херо Мустафа да дойде на последното заседание на АСНС на 20 март, или да изпрати неин представител като наблюдател.

Случаят с Иванчева и Петрова влезе в доклада на Департамента на САЩ като пример за брутално нарушаване на човешките права. Преди месец съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд беше обявен от държавния секретар на САЩ Майк Помпео като първия високопоставен служител със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Корупцията обаче съществува и в процеса срещу Иванчева и Петрова. Това сочат доказателствата, както и медийните изявления на самия главен прокурор Иван Гешев, който сам определи процеса като "политически" и произнесе редица доказани от нас лъжи по адрес на Иванчева и Петрова.


Надяваме се, че Нейно Превъзходителство г-жа Мустафа ще се отзове на поканата ни, защото дълбоката корупция в съдебната ни система може да бъде разрушена единствено чрез натиск отвън, от страна на нашите партньори с дългогодишни традиции в демократичното управление, независимостта на съдебната система и върховенството на закона.