43-годишният Олексий Левин, когото Интерпол издирва по обвинение за смъртта на украинската активистка и главен секретар на Изпълнителния комитет в общината в град Херсон - Катерина Гандзюк, да бъде предаден на властите в Украйна. Това постанови Бургаският апелативен съд.

Левин бе задържан в Бургас на 27 януари, след като в продължение на две години се укривал у нас след заливането с киселина на Гандзюк на 31 юли 2018 г. Четири месеца по-късно жертвата издъхнала. Според обвинението, той е действал в съучастие.

„Наказателното производство в Република Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване, с цел сплашване, на тежка телесна повреда, представляваща опасност за живота, към момента на причиняването й. Деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата- с изгаряне с киселина, при условията на предварителен сговор между няколко лица. И е довело впоследствие до причиняване смъртта на жената.

Липсват за недопускане или отказ от екстрадиция, категорични са магистратите в Бургас. „Престъплението, за което се преследва Левин, не е политическо или военно. Той няма да бъде съден от извънреден съд, екстрадицията няма за цел наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние и политически убеждения, както и няма основания да се прецени, че има риск положението му да бъде утежнено поради наличието на някои от тези основания“, подчертават от Апелативния съд.

И допълват: „В материалите по преписката обосновано е посочено, че няма основания да се приеме, че Олексий Левин ще бъде подложен в Украйна на насилие, изтезание, или на жестоко и нечовешко или унизително отношение, или че не са гарантирани правата му. В документите за исканата екстрадиция изрично са предоставени гаранции, че Левин няма да бъде подложен на изтезания, ако бъде задържан и предаден в съответствие с приложимите международни принципи на взаимно доверие и признаване. Предоставени са и гаранции за осигуряване право на справедлив процес, адвокатска защита и спазване изискванията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Деянието за което е издирван и е поискана екстрадиция, не е амнистирано и погасено по давност от законодателствата на двете държави“.

Решението е окончателно.