Жители на созополските села Присад и Росен, родните места на двете жертви, загинали в нелепа катастрофа, пометени от автобус, заплашват с гражданско неподчинение и блокада на пътя Бургас-Созопол в събота. Демонстрацията е в знак на протест срещу решението на Бургаския окръжен съд, който пусна под домашен арест шофьора на рейса – Камен Филипов /на 34 г./ от Добрич. Мотивът – в практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

„Да го вкарат в затвора докато не го осъдят. Никакъв домашен арест. За две убийства - домашен арест не може. Ако не го приберат до петък, в събота сме на магистралата“, казва Мария Тодорова, майка на загиналия Тодор Тодоров.

В злополучната нощ на 28 февруари т.г. Тодор и кметицата на Присад Ванча Байлова /на 46 г./ се блъснали с автомобилите си в неосветен участък на изхода от пътен възел Юг. Излезли от колите си, за да огледат щетите, но в същия момент върху тях връхлетял автобус. Рейсът се движил с позволените 80 км/ ч, но не успял да спре навреме.

Шофьорът е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, но миналия петък съдът в Бургас уважи искането на защитата му и измени мярката му за неотклонение. Така той ще бъде под домашен арест на адреса си в Добрич. Мъжът е с двойно българо-турско гражданство. „Тъй като той е с двойно гражданство, трябва да бъде задържан до гледане на делото .А това е една вратичка в момента и е напълно възможно да се укрие“, допуска Михо Янчев, близък на загиналата Ванча.

„Към 6-7 часа Тодор е лежал на пътя и ние за толкова ще затворим магистралата от двете страни. То не е магистрала, но пътя. От 11.00 часа представете си до кога няма да има движение. Много сме хората“, казва бащата на Тодор - Николай.

Близки на загиналите предупредиха, че ако съдът не вземе исканията им под внимание, ще предприемат и по-драстични мерки.

Очаква се становището на прокуратурата.