34-годишния Камен Филипов от Добрич, който този петък с автобус прегази на пътя към Созопол кметицата на Присад Ванча Байлова и 22-годишния Тодор Тодоров от село Росен, бе пуснат току-що под домашан арест. Решението е на Бургаския окръжен съд.

Филипов бе задържан с прокурорско постановление за 72 часа, а днес държавното обвинение настоя да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Мотивите- наличието на опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Защитата му пък настоя за снизходителност, тъй като той имал 9-годишно дете и безработна съпруга, за които трябвало да се грижи.

„В 80 процента съпричасността за трагедията е на загиналите. Тя е станала е в тъмната част на денонощието, в неосветен участък. Преди удара на автобуса, два автомобила са се блъснали, шофьорите им са излези на пътя, за да се разберат. Но колите са били включени светлини, без аварийни знаци… В случая, изобщо не може да се говори, че това препятствие е било видимо“, каза адвокатът на Филипов – Веселина Василева.

Според съдебния състав, практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

„Следва да се посочи, че степента на доказване на предположението за авторството на престъплението е значително по-ниска от същата, необходима на прокурора да състави обвинителен акт или на съда да постанови осъдителна присъда“, се посочва в мотивите на Бургаския окръжен съд.