41-годишният Николай Пенев-Пойзъна ще бъде изправен в понеделник пред Окръжния съд в Бургас за палежа на машините на „Джи Пи Груп“ АД-фирмата, ангажирана с ремонта на бул. „Захари Стоянов“ – възловата пътна артерия, свързваща ж.к. „Меден рудник“ с центъра на града.

Палежът бе извършен на 9 май м.г. Според обвинението, Пенев залял със смес от бензин и дизел три валяка, а след това драснал клечката и избягал. Пожарът бързо се разраснал и обхванал още няколко машини, както и мрежата на тролейбусния транспорт.

„По време на разследването е установено, че обвиняемият се е подготвил да осъществи палежа ден преди самото деяние. Намерил пластмасови туби и ги напълнил със смес от дизелово гориво и бензин. Съдовете били с обща вместимост от 26 литра. Достигнал до място, където се намирали машините, използвайки собствения си автомобил, който бил с поставени табели от друго МПС. Паркирал в непосредствена близост до спрените на място три валяка и един асфалтополагач, подредени един зад друг. Обвиняемият залял машините с предварително приготвената течност, възпламенил ги, след което се качил в колата си и потеглил. Николай П. бил задържан по-късно. Общата стойност на нанесените от палежа вреди е в размер на 156 145 лв.“, се посочва в официално съобщение на Окръжната прокуратура в Бургас.

Пенев е обвинен и за това, че е управлявал автомобил с регистрационни номера, които били издадени за друго превозно средство.

Пойзъна бил разкрит, след като ДНК-то му "светнало" върху бутилка със запалителна течност, с която са запалени машините.